Skip to content

Vargabéles

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Miért béles? Azért, mert töltött, méghozzá tésztába töltött, túrós tészta.
A Vargabéles tulajdonképpen a túrós rétes gazdagabb kiadása, ugyanakkor elkészítése sokkal egyszerűbb. Ha a túrós rétest szereted, a Vargabélest imádni fogod! Ha a mazsolát nem kedvelitek, akkor elhagyható belőle, de így teljes igazán az élmény.

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg cérnametélt
  • 1 doboz (175 g) tejföl
  • 2 db tojás
  • 5-10 dkg mazsola (ízlés szerint)
  • 1 csomag (150 g) réteslap (6 lap)
  • 5 dkg vaj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 6 ek cukor, ízlés szerint lehet több is
  • 1 csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor

A kenéshez:

  • 0,5 dl olaj
  • 1 db tojás

A tálaláshoz:

  • porcukor

 

 

 

Elkészítés:

A cérnametéltet enyhén sós vízben 1-2 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és forrón összekeverjük az olvasztott vajjal, és hagyjuk kihűlni. A túrót egy tálba tesszük és egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojás sárgáját, a mazsolát. Az egészet alaposan összekeverjük. A tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverjük. A vajas tésztát is hozzákeverjük a túrós, habos masszához. Egy körülbelül 32×22 cm-es tepsit olajjal kikenünk és belehelyezzük a réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befedje. Lekenjük olajjal, majd szintén ráhelyezünk egy réteslapot. Ezt is lekenjük olajjal, és mehet rá a harmadik lap. Erre öntjük a túrós masszát, majd egyenletesen elsimítjuk. A töltelék tetejét befedjük a maradék három réteslappal: az első kettőt lekenjük szintén olajjal, a harmadikat pedig felvert tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és körülbelül 35 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint szeleteljük és a tetejét porcukorral megszórjuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük