Skip to content

Svéd gombasaláta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Sok köze nincsen Svédországhoz az biztos, de hogy miért nevezik így, azt sajnos nem tudom. De azt igen, hogy egy igazi retro hidegtál salátája a svéd gomba. Valamikor a 70-es, 80-as években, elképzelhetetlen volt egy buli franciasaláta, kaszinótojás és svéd gombasaláta nélkül.  Nekem is nagy kedvencem volt régen és eszembe jutott, hogy itt az ideje, hogy a blogomban is helyet kapjon. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg csiperke gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 ek cukor
  • kb. 7 cl muskotályos édes fehérbor
  • 10 dkg paradicsom püré
  • 1 mk bazsalikom
  • 1 mk kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 1 mk oregánó
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 2 ek friss citromlé
  • kb. 4 ek olivaolaj + 1 ek

 

 

 

Elkészítés:

Egy lábasban az olivaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. A megtisztított gombát szép vékonyra felszeleteljük és a hagymához adjuk. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. A cukrot, sót, borsot, babérlevelet, bazsalikomot, kakukkfüvet és az oregánót. Közben belefacsarjuk a citrom levét és hozzáöntjük a bort is. Körülbelül 10 percig pároljuk. Amikor megpuhult a gomba és elfőtte a levének nagy részét, akkor belekeverjük a paradicsom pürét, és újabb 10 percig pároljuk. Most érdemes megkóstolni, hogy az édes-sós-savanykás ízek jól harmonizáljanak. Ha kell, utána ízesítjük. A végén meglocsoljuk körülbelül 1 ek olivaolajjal és jól elkeverjük. Ettől a mártás szép fényes lesz. Egy tálba szedjük és a hűtőben pihentetjük néhány órát, hogy az ízek jól összeérjenek.
Grill vagy sült húsokhoz isteni, de önmagában egy ropogós bagettel is kiváló.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük