Skip to content

Stroganoff sertéscsíkok krokettel

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A stroganoff módra egy klasszikus gyöngyhagymás, uborkás, gombás szósz, ami bármilyen húsfélével jól működik együtt. Eredetileg bélszínből készül, de csirkemellből, szűzpecsenyéből is nagyon finom. 
A stroganoff bélszín egy orosz grófi családról kapta a nevét, de francia szakács a megalkotója. Bár az éttermekben csiperkegombából készítik, eredetileg vargányát használtak hozzá.
Nagyon szeretem, isteni finom, csodás ízek kombinációja.


Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg sertéskaraj vagy szűzpecsenye (vagy bélszín)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db ecetes uborka
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg vaj
  • 1 db babérlevél
  • 2 ek liszt
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 ek olaj
  • 20 dkg gyöngyhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 ek mustár
  • 1-2 kk citromlé
  • 1 cs petrezselyemzöld

 

 

Elkészítés:

A húst hártyáitól megtisztítjuk, leöblítjük és szárazra töröljük. Körülbelül 2 cm-es csíkokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát szeletekre, a hagymát finomra, az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát is felkockázzuk és a hagymával, olajjal együtt üvegesre pirítjuk, a vajat is hozzáadjuk. Megszórjuk a húst a liszttel és a hagymára dobjuk, kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát, a babérlevelet, a paradicsompürét és a gyöngyhagymát, valamint a bort is. Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint. Ezután fedő alatt, mérsékelt tűzön körülbelül 30 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk az ecetes uborkát is. Végül a tejszínt és a tejfölt kikeverjük a mustárral és a citromlével, majd a húshoz öntjük. Egyet forralunk rajta és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalhatjuk is. Krokett, párolt rizs, vagy akár metélt tészta is kiváló körete lehet.Tipp: Az étel eredetileg bélszínből készül, de bátran készíthetjük – mint most én is – sertéshúsból, illetve csirkemellből is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük