Skip to content

Sonkatekercs

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A sonkatekercsbe vagy molnárkába való tormakrém egy kicsit vajasabb ízű besamel mártásból, habosított vajból és ecetes tormából készül. Nagyon könnyű elkészíteni, mégis egy nagyon finom hidegtál töltelék.
A tormakrémes sonkatekercs, klasszikus magyar hidegtál elem. Elválaszthatatlan a kaszinó tojástól és a franciasalátától és a nagyobb ünnepi asztalok (Húsvét, Karácsony, Szilveszter) szinte elmaradhatatlan fogása.

Hozzávalók 4 főre:

  • 10 szelet gépsonka (téglalap alakú)
  • 20 dkg vaj
  • 4 ek liszt
  • 5 dkg reszelt ecetes torma (lehet több is)
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • só-, fehérbors ízlés szerint

Díszítéshez:

  • petrezselyemzöld
  • kápia paprika

 

 

 

Elkészítés:

A tormakrémhez első lépésben a besamel mártást készítjük el. Ehhez egy lábasban hevíteni kezdjük a vaj felét (10 dkg) és a lisztet.
Egy másik edényben pedig felmelegítjük a tejet és a tejszínt. A lisztet zsemleszínűre pirítjuk a vajon. Akkor jó, ha habzik a teteje. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáöntjük a meleg tej-tejszín keveréket és alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre és takaréklángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ez körülbelül 2 perc. Ezután hűlni hagyjuk a mártást. Ízesítjük sóval és fehérborssal.
Ezalatt a vaj szobahőmérsékletű másik felét (10 dkg) habosra keverjük és hozzáadjuk az ecetes tormát, amivel tovább keverjük. A torma mennyisége mindenkinek az ízlésétől függően változhat, lehet akár jóval több is.  A kihűlt besamel mártáshoz adjuk a tormás vajat és jól elkeverjük. A tormakrémből félreteszünk egy keveset, majd a többivel megtöltjük a sonkaszeleteket és felgöngyöljük.
A félretett krémet habzsákba töltjük és a tekercsek végeire, valamint a tetejére rózsákat nyomunk. Petrezselyemzölddel és paprikával díszítjük.
Most önálló fogás volt, de legtöbbször kaszinó tojást és franciasalátát készítek mellé.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük