Sertéspörkölt nokedlivel

 

 

 

A pörkölt “paprikás hús” paraszti ételből lett nemzeti szimbólummá. Ez a folyamat a 18. század végére esett. A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé. Az 1860-as évektől az Alföldről szóló leírások a pörkölt ételt a leggyakoribb húsételként, minden lehetséges ünnepi alkalom ételeként említik.
A pörköltfélék apró kockára vágott húsból, paprikával fűszerezett és különböző ízesítőkkel rövid lére főzött magyar étel. A pörkölt lényegét a fűszerpaprika zamata, aromája valamint a sertészsírral vagy olajjal aranyszínűre piruló vöröshagyma harmonikus együttese adja.
A pörkölt bármilyen húsból készíthető, leggyakoribb a marha, birka, sertés és a vadhús (szarvas, őz, vaddisznó) készült pörköltek.

Íme az én receptem:

Pörkölthöz 4 főre:

  • 1 kg sertéscomb
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • zsír vagy olaj
  • só, bors, őrölt fűszerpaprika, ételízesítő
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika

 

 

Elkészítés:

A hagymákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk és zsiradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, kicsit együtt pároljuk, fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel. A paradicsomot és a paprikát ízlés szerinti méretűre aprítjuk, majd a húshoz adjuk. Pár percig együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát is. Kevés vizet öntünk rá és lassú tűzön készre főzzük a pörköltet.
A pörköltet galuskával és szarvacska tésztával tálaltam. Savanyúságot és céklát kínáltam hozzá.

Tipp: a galuska helyett házi készítésű “sarkos” tésztámat is ajánlom mellé.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük