Rakott mascarpones kalács

ekkor

 

 

Úgy kezdődött, hogy az egyik hétvégén sok lett a megvásárolt kenyérféleség. Konkrétan egy kalács feleslegessé vált. Ilyenkor az ember le is fagyaszthatja a maradék pékárut, de ezzel együtt jött az édesség utáni vágyódás is :). A máglyarakást is szikkadt kalácsból szoktam készíteni, de valami újra, valami habosra vágytam. A régi receptek között kutatva (amit még kézzel írtam vonalas füzetekbe) találtam meg ezt a rég feledésbe merült csodás receptemet.
Gyorsan elküldtem a páromat mascarponét vásárolni, meggybefőtt volt a kamrámban. Ezután egyenes út vezetett odáig,  hogy összedobjam ezt a sütés nélküli habos finomságot!
A nyári melegben nagy siker lehet, de a téli időszakban is megállja a helyét.
Ugye ellenállhatatlan vágyat éreztek, hogy ti is kipróbáljátok? 🙂

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 50 dkg kalács
  • 3 ek méz
  • 5 dl tej
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 2 ek barnacukor
  • 2 ek étkezési keményítő
A krémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek cukor

 

 

Elkészítés:

A tejet kissé felmelegítjük, beletesszük a mézet, kicsit még melegítjük majd félretesszük. A meggylevet felforraljuk a cukorral, besűrítjük a vízzel kikevert keményítővel, majd beletesszük a meggyet is és összeforraljuk. A tejszínt kemény habbá verjük és a habot megfelezzük. Az egyik felét óvatosan összekeverjük az olvasztott csokoládéval (vízgőz felett felolvasszuk). A másik felét pedig a cukorral kikevert mascarponéval. Felszeleteljük a kalácsot. Egy üvegtál aljába teszünk a tejes mézbe áztatott kalácsszeletekből, majd arra ráöntjük a felfőzött meggy nagy részét. Ismét egy réteg áztatott kalács következik, erre jön a maradék meggy és, ha maradt még kalács, akkor tegyük rá azt is. Fehér krém következik,  és végezetül a csokis krém. A rakott kalácsot néhány órán át hagyjuk a hűtőben pihenni.

 

Angol változatban is elérhető:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük