Skip to content

Pizza – sonkás gombás paradicsomos

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Az alapja egy kelt tésztából készült, vékony lepénykenyér, melyet szósszal borítanak be. Általában paradicsom, vagy tejföl alapú szokott lenni és erre különféle feltétek kerülnek (leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba, sonka), végül reszelt sajttal szórják meg, és sütőben, vagy szerencsés esetben kemencében megsütik. Jellegzetes fűszerei a bazsalikom és az oregánó. A pizza név eredetileg különféle kelt tészta alapú ételeket jelent, valószínűleg a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik. Bár Olaszország a szülőhazája, már rengeteg olyan változat alakult ki. melyek más tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon, pl. a csípős, kolbászos magyaros pizza, vagy a kukoricás mexikói stb.
Íme egy ismert és kedvelt pizza változat:


Hozzávalók (3 darab pizzához):

A pizzatésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó

A feltéthez:

  • 30 dkg sonka
  • 30 dkg gomba
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 adag pizzaszósz
  • 2-3 db paradicsom

 

 

Elkészítés:

Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt. A sonkát csíkokra vágjuk, a megtisztított gombát felszeleteljük. A paradicsomot is félbevágjuk és szeleteljük. Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd az ízletes, házi pizzaszósszal megkenjük. Rátesszük a csíkokra vágott sonkát, a szeletelt gombát és paradicsomot. Reszelt sajttal megszórjuk:

 

 

220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük