Skip to content

Paprikás krumpli húsgombóccal és vörösborral

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A mi megszokott paprikás krumplink „ünnepi kivitelben”! 🙂
A hagyományos magyar konyha része a paprikás krumpli. Egy ízletes és főként laktató egytálétel, nincs ember, aki ne ismerné. Az ismert és mindenki által készített változatot már bemutattam itt nektek. 
Viszont most szeretnék egy kis pluszt adni ennek az ételnek. Régebben olvastam valahol ezt a receptet és nem bántam meg, hogy elkészítettem. Érdemes néha próbálkozni és nem csak a jól bevált fogásokat főzni. A magyaros ételekhez, az amúgy is jól passzoló vörösbor és a kolbász helyett a húsgombócok ünnepivé varázsolják ezt az alapjában is kiváló ételt.


Hozzávalók 4-5 főre:

  • 2 kg burgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 ek zsír
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 dl vörösbor
  • só-, bors-, majoranna-, őrölt kömény ízlés szerint
Gombóchoz:
  • 35 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojássárgája
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek olaj
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgombócokat: a darált húst összedolgozzuk a tojássárgájával és a felhevített olajon megfonnyasztott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát és ízlés szerinti sót, borsot. A húsmasszából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, majd félretesszük.
A zsíron az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Félrehúzva, megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a megtisztított,nagyobb gerezdekre vágott burgonyát. Felöntjük vízzel, hogy ellepje. Miután felforr, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, majorannával, őrölt köménnyel. Néhány perc főzés után a szaftba rakosgatjuk az előkészített csinos kis húsgolyókat. Felöntjük a borral és lefedve, lassú tűzön kb. 45 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor aki szereti, tejfölt kínálhat mellé. Bármilyen savanyúsággal, illetve céklával isteni finom a nem megszokott paprikás krumplink.

 

 

2 thoughts on “Paprikás krumpli húsgombóccal és vörösborral”

  1. dr.Tóth Béláné

    Ennél a receptnél az a gond, hogy mivel a mostani burgonyáknál nem tüntetik fel, hogy milyen fajta (piros burgonya, sárga burgonya) sajnos a legtöbb alaposan szétfővő. És mivel a burgonya kerül előbb az edénybe, a húsgombócokhoz szükséges 45 perc alatt a burgonya teljesen szétfő, püré lesz belőle. De ennek nem a recept ajánlója az oka.

  2. Az előttem szólónak igaza van. A legtöbb esetben valóban nem tüntetik fel a burgonya csomagolásán, hogy milyen fajta. Én a sárga krumplit ajánlom. A titok, hogy a gombócok főzésénél már csak rázogatjuk az edényt és nem keverjük. Ebben az esetben egy kicsivel több lével dolgozunk, ami megakadályozza a leégést. A fözési idő csökkenthető, ha kicseréljük a sertéshúst csirkehúsra.
    A tojássárgája remek ötlet. Eddig kínlódás volt amikor kevés húsból szerettem volna gombócokat készíteni. 1 kg húshoz egy tojás aránya volt a számomra a megfelelő, de fél kilogrammhoz már sok. Kipróbáltam a hozzáadott zsemlemorzsát, de ezáltal a sütés során rengeteg olajat szívott magába. A liszttől pedig kemyényé vált.
    Remek recept! Köszönöm! 🤗

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük