Skip to content

Paleo epres-kókuszos torta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között, vagyis azt vallják, hogy együnk úgy, mint az őseink.
A paleolit diéta alapja az evolúció. Az, hogy az emberi szervezet az évmilliók során milyen táplálékhoz alkalmazkodott. Ez pedig a magas fehérjetartalmú, viszont alacsony szénhidráttartalmú étrend. Röviden összefoglalva: hús + zöldség + gyümölcs + magvak. A tejet és tejterméket, valamint a gabonaféléket és a hozzáadott cukrot kerüli teljes mértékben ez az étrend.
Tehát a paleo sütiket bűntudat nélkül, nyugodt szívvel majszolhatjuk, még a diétába is beilleszthetjük :).

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • 50 dkg eper
  • 6 db tojás
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 3 + 3 ek nyírfacukor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 cs Dr. Oetker Zselatinfix
  • 6 dl cocomas (kókuszkrém)
  • fél cs (6 g) tortazselé

 

 

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
A tojásokat egy tálba ütjük és hozzáadjuk a nyírfacukrot, majd egy gépi habverővel néhány perc alatt habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát, majd jól átkeverjük. A masszát egyből a tortaformába öntjük és egy kanál hátuljával egyenletesre simítjuk a tetejét. Körülbelül 25 perc alatt készre sütjük, utána hűlni hagyjuk. A megsült tésztát egy tányérra tesszük és a tortagyűrűt visszahelyezzük rá.
A megtisztított epret két részre osztjuk. Az egyik felét vékonyan felszeleteljük. Ez később a torta tetejére kerül. A másik felét kisebb darabokra vágjuk.

Elkészítjük a krémet: a jól lehűtött cocomast (kókuszkrémet) a nyírfacukorral felverjük, majd a zselatin fixet is hozzáadjuk, amit egy fakanállal belekeverünk. Az apróra vágott epret is hozzákeverjük.

Összeállítjuk a tortát: az epres kókuszkrémet a tortaalapra halmozzuk és szépen elsimítjuk. A korábban  szeletekre vágott eperrel díszítjük, befedjük a tetejét.
A tortazselét kevés nyírfacukorral és körülbelül másfél deciliter vízzel kikeverjük és az előírásnak megfelelően elkészítjük. Ezután a kihűlt zselével lekenjük az eperszeletek tetejét egy ecset segítségével. Tálalás előtt néhány órát a hűtőben pihentetjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük