Skip to content

Nagymamám házi „sarkos” tésztája

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Drága nagymamám sokat készítette gyermekkoromban ezt a tésztát, meg kell mondjam kicsit időigényes feladat, de megéri a fáradtságot, mert isteni finom bármilyen magyaros étel köreteként.
Hozzávalók 5-6 főre:

  • 1 kg rétesliszt
  • 4 tojás
  • 1 kk só
  • kb. 4-5 dl víz
  • kevés olaj

 

 

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sót és tojásokat. Az összes vizet ne öntsük bele egyszerre, mert akkor hirtelen ragacsos lesz a tészta, inkább folyamatos gyúrás közben adagoljuk hozzá, amennyit a tészta felvesz! Az állaga akkor jó, ha nehezen nyújtható, kemény. Ha összegyúrtuk a tésztát, akkor lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtjuk, kb 1-2 mm vastagságúra. 3 téglalap alakú részre vágjuk és a téglalapokat elkezdjük úgy vágni, hogy először a két sarkából, majd a közepéből vágunk csíkokat, ettől lesz sarkos a tészta (nem kell szabályos legyen). Az így elkészült tésztát, érdemes liszttel megszórni, hogy ne tapadjon össze. Forrásban levő sós vízben kifőzzük, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük