Drága nagymamám sokat készítette gyermekkoromban ezt a tésztát, meg kell mondjam kicsit időigényes feladat, de megéri a fáradtságot, mert isteni finom bármilyen magyaros étel köreteként.
Hozzávalók 5-6 főre:
- 1 kg rétesliszt
- 4 tojás
- 1 kk só
- kb. 4-5 dl víz
- kevés olaj
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sót és tojásokat. Az összes vizet ne öntsük bele egyszerre, mert akkor hirtelen ragacsos lesz a tészta, inkább folyamatos gyúrás közben adagoljuk hozzá, amennyit a tészta felvesz! Az állaga akkor jó, ha nehezen nyújtható, kemény. Ha összegyúrtuk a tésztát, akkor lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtjuk, kb 1-2 mm vastagságúra. 3 téglalap alakú részre vágjuk és a téglalapokat elkezdjük úgy vágni, hogy először a két sarkából, majd a közepéből vágunk csíkokat, ettől lesz sarkos a tészta (nem kell szabályos legyen). Az így elkészült tésztát, érdemes liszttel megszórni, hogy ne tapadjon össze. Forrásban levő sós vízben kifőzzük, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk.