Mille – Feuille

ekkor

 

 

A Mille – Feuille (ejtsd: mill föj) egy káprázatos desszert, ami szó szerint ezer lapot jelent. A világ minden táján ismerik a franciák legendás krémesét. Egy ellenállhatatlanul finom sütemény: könnyű, ropogós, krémes és még hozzá gyönyörű.
Nem egy új süti találmány, már az 1600-as években is készítették. Az évek alatt sokfelé és sokféle formában kezdték az ügyes háziasszonyok készíteni. Egyszerűbb és bonyolultabb változatai már világszerte népszerűek. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csomag (270 g) leveles tészta

A krémhez:

  • 0,5 liter tej
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • 3 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 4 ek étkezési keményítő
  • 5 dkg vaj

 

 

 

Elkészítés:

A leveles tésztát kitekerjük és liszttel enyhén meghintett felületen kissé kinyújtjuk. Ezután felvágjuk 16 egyforma méretű téglalappá. A sütőt 220 fokra előmelegítjük és egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tészta téglalapokat az előkészített tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb. A tepsit a sütőbe toljuk, aminek a hőmérsékletét rögtön visszavesszük 180 fokra (ha van, légkeveréses) és körülbelül 5 percig sütjük. Ezután befedjük egy sütőpapírral és ráhelyezünk egy tepsit, hogy sütés közben a tészta ne tudjon megemelkedni, és további körülbelül 20 perc alatt, aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve levesszük a tetejéről a tepsit, majd hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a krémet: a vanília rúd feléből kikaparjuk a magokat és a tejhez adjuk. Elkeverjük, hogy feloldódjon a vanília, és feltesszük melegedni a tejet. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt alaposan elkeverjük. Amikor a tej már melegszik, akkor körülbelül a felét a tojásos keverékhez öntjük. Jól elkeverjük. Ezután a tojásos, tejes keveréket visszaöntjük a tejes fazékba és felforraljuk. Sűrű krémet főzünk belőle. Még melegen hozzáadjuk a vajat és egy habverővel jól átkeverjük. Egy folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön a teteje. Amikor kihűlt, akkor újra átkeverjük, hogy a puding állagból krémes állagú legyen. A megsült tésztalapokat tálalás előtt megkenjük a krémmel. 3 lapból áll egy sütemény. Tehát 5 lapot lefektetünk, megkenjük a krémmel, vagy nyomózsákból nyomjuk rá. Befedjük 1-1 lappal, majd ismét krémet teszünk rá. Végül a megmaradt 5 lappal egyenként befedjük a sütiket. Porcukorral megszórjuk a tetejüket.

Tipp: a sütemények tetejét megkenhetjük maradék krémmel, vagy díszíthetjük porcukorból és kevés vízből készített cukormázzal, amire csorgathatunk esetleg egy kevés olvasztott csokoládét. Érdemes  így is kipróbálni!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük