Meggyes clafoutis azaz tejes pite

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A Clafoutis (ejtsd: klafuti) egy nehezen kimondható nevű, francia eredetű, tejes pite. Mindenféle gyümölcsből, ráadásul langyosan és hidegen is finom. A tetejére pirított mandulaforgácsot teszek és mellé egy gombóc vanília fagylaltot. Isteni finom!

Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):

  • 20 dkg liszt + 1 ek a szóráshoz
  • 3 db tojás
  • 5 dkg porcukor + 1 ek
  • 1 rúd vanília
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 30 dkg meggy
  • 1 ek vaj
  • 2-3 ek szeletelt mandula
  • fagylalt a tálaláshoz

 

 

 

Elkészítés:

A megmosott és lecsepegtetett meggyet kimagozzuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojásokat, a kikapart vanília belsejét, a tejszínt és a tejet. Alaposan elkeverjük a tészta hozzávalóit. Egy körülbelül 28 cm-es piteformát kivajazunk és liszttel megszórunk. Beledobáljuk szépen, egyenletesen a gyümölcsöt, majd ráöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát. Az elkészült süteményt megszórjuk a pirított mandulával és a porcukorral, valamint vanília fagylaltot kínálhatunk mellé.
Szerintem langyosan a legfinomabb, a széle picit ropogós, a közepe pedig krémes.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük