Skip to content

Húsgombócos spagetti

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ez az étel az olasz filmekből is ismerős lehet, mert a szicíliaiak nagy kedvence. Ha szereted az olaszos ízeket, akkor neked is kedvenced lesz. Sok paradicsommal és parmezánnal az igazi.

Hozzávalók 4 főre:

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen)
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek bazsalikom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg parmezán sajt

A paradicsom szószhoz:

  • 5 dl passzírozott paradicsom
  • 1 doboz (400 g) darabolt konzerv paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk barnacukor
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk oregánó
  • 1 cs friss bazsalikom
  • kb. 3 ek olaj

A tálaláshoz:

  • 50 dkg spagetti
  • parmezán sajt
  • kb. 0,5 dl olaj

 

 

 

Elkészítés:

A darált húst összedolgozzuk 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. A sajtot lereszeljük  és a húsos masszához szórjuk. Jól összekeverjük az egészet és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a paradicsom szószt. A hagymát finomra vágjuk és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Amikor már üveges, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a borral felöntjük. Pár perc múlva hozzáöntjük a paradicsomot és a darabolt konzerv paradicsomot is. Ízesítjük sóval, borssal, barnacukorral, fűszerpaprikával, oregánóval és a felaprított bazsalikommal. Egy kevés vizet (kb. 1 dl) adunk hozzá. Néhány perc alatt összeforraljuk, majd félretesszük.
A húsos masszából diónyi gombócokat formázunk. A gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejüket meglocsoljuk egy kevés olajjal és 160 fokon sütjük légkeveréses körülbelül 10 percig, majd 180 fokon még körülbelül 30 percig. Közben megforgatjuk, hogy minden oldalról megsüljön.
A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
A paradicsom szószt visszatesszük a tűzre, amikor forrni kezd, akkor beletesszük a húsgombócokat. Alacsony hőmérsékleten, lefedve, néha megkeverve körülbelül 30 percig főzzük.
Amikor minden elkészült, jöhet a tálalás: a tésztára adagoljuk a paradicsom szószos húsgolyókat és reszelt parmezánnal megszórjuk a tetejét.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük