Skip to content

Gnocchi

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

Aki már kóstolt finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja!
Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet foglal el és világszerte népes rajongótábora van.
A gnocchi (ejtsd: nyokki) tésztájának bevált alapreceptje kevés összetevőt tartalmaz: burgonya, liszt, tojás és kevés só kell hozzá. Kerülhet a tésztájába sajt vagy zsemlemorzsa. Színesítheti és ízesítheti zöldségpüré. A különféle mártásokkal tálalt gnocchi sokféleképp és nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is. Ráadásul egyike az igen költséghatékonyan asztalra varázsolható tartalmas, mégis különleges fogásoknak!
Tehát a gnocchi tulajdonképpen az olasz galuska, vagy nudli. Érdemes otthon elkészíteni, puhább és finomabb, mint a bolti változat. 
Én így készítettem:

Hozzávalók 6-8 főre:

  • 1,2 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 2 ek reszelt parmezánsajt
  • 1 tk só
  • fél kk bors
  • 35 dkg finomliszt

 

 

Elkészítés:

A megmosott burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Amikor a burgonya puhára főtt leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját. Egy burgonya nyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojást. Ízesítjük sóval borssal és a reszelt parmezánnal. A liszttel meghintjük és összegyúrjuk. Lágy, rugalmas tésztát kapunk. A tésztából kisebb darabokat szakítunk és lisztezett munkalapon, ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A rudakat feldaraboljuk:  egy késsel vágjunk kb. 2 cm-es darabokat a tésztából:

 

 

 

Most jön a trükk: egy villával minden egyes levágott darabkát finoman a lisztezett villa hátával megnyomjuk (ne lapuljon nagyon szét, de belekerüljön a villa lenyomata és szép bordák legyenek rajta).

 

 

 

A kész gnocchikat kb. 15 percig pihentetjük. Közben kb. 3-4 liter vizet forralunk. A tésztákat ebben a bő, sós vízben kifőzzük. Akkor jó, amikor feljönnek a víz felszínére. (Vigyázat! Ez nagyon gyorsan megtörténik, kb. fél perc! Nem kell, hogy szétfőjön!) Ekkor leszűrjük és a tetszőlegesen készített szószba forgatjuk. (Ha nem használjuk fel azonnal, akkor kevés olivaolajjal elkeverjük a leszűrt gnocchikat, hogy ne ragadjon össze.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük