Aki már kóstolt finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja!
Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet foglal el és világszerte népes rajongótábora van.
A gnocchi (ejtsd: nyokki) tésztájának bevált alapreceptje kevés összetevőt tartalmaz: burgonya, liszt, tojás és kevés só kell hozzá. Kerülhet a tésztájába sajt vagy zsemlemorzsa. Színesítheti és ízesítheti zöldségpüré. A különféle mártásokkal tálalt gnocchi sokféleképp és nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is. Ráadásul egyike az igen költséghatékonyan asztalra varázsolható tartalmas, mégis különleges fogásoknak!
Tehát a gnocchi tulajdonképpen az olasz galuska, vagy nudli. Érdemes otthon elkészíteni, puhább és finomabb, mint a bolti változat.
Én így készítettem:
Hozzávalók 6-8 főre:
- 1,2 kg burgonya
- 2 db tojás
- 2 ek reszelt parmezánsajt
- 1 tk só
- fél kk bors
- 35 dkg finomliszt
Elkészítés:
A megmosott burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Amikor a burgonya puhára főtt leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját. Egy burgonya nyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojást. Ízesítjük sóval borssal és a reszelt parmezánnal. A liszttel meghintjük és összegyúrjuk. Lágy, rugalmas tésztát kapunk. A tésztából kisebb darabokat szakítunk és lisztezett munkalapon, ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A rudakat feldaraboljuk: egy késsel vágjunk kb. 2 cm-es darabokat a tésztából:
Most jön a trükk: egy villával minden egyes levágott darabkát finoman a lisztezett villa hátával megnyomjuk (ne lapuljon nagyon szét, de belekerüljön a villa lenyomata és szép bordák legyenek rajta).
A kész gnocchikat kb. 15 percig pihentetjük. Közben kb. 3-4 liter vizet forralunk. A tésztákat ebben a bő, sós vízben kifőzzük. Akkor jó, amikor feljönnek a víz felszínére. (Vigyázat! Ez nagyon gyorsan megtörténik, kb. fél perc! Nem kell, hogy szétfőjön!) Ekkor leszűrjük és a tetszőlegesen készített szószba forgatjuk. (Ha nem használjuk fel azonnal, akkor kevés olivaolajjal elkeverjük a leszűrt gnocchikat, hogy ne ragadjon össze.)