Francia sonkás serpenyős melegszendvics

ekkor

 

Azaz   “Croque monsieur”   (ejtsd: krok möszijő).
 
Állítólag egy Dijon környékéről származó szendvics.
Tulajdonképpen egy egyszerű sonkás-sajtos melegszendvics, amit a franciák igazán különlegessé varázsoltak. Az egyszerűen nagyszerű elv alapján: náluk a kiváló alapanyagoknak köszönhető az étel sikere.
 
Hozzávalók 3-4 főre:
  • 40-50 g vaj
  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 1 ek mézes dijoni mustár
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
  • 1 db tojássárgája
  • 8 szelet toast kenyér
  • kb. 15 dkg sütni való sonka
  • 15 dkg emmentáli sajt
  • rukkola
Elkészítés:
Először elkészítjük a szószt (Besamel mártásnak indul, csak a végén tojássárgájával dúsítjuk): kb. 1 ek vajat felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, elkeverjük a vajjal és néhány percen át, lassú tűzön, állandóan kevergetve melegítjük.
Hozzáadjuk a felforrósított tejet, keverjük folyamatosan, hogy csomómentes legyen a szósz, végül a mustárt is beletesszük.
Közepes lángon összefőzzük, majd fűszerezzük: só, bors, pici szerecsendió. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint a szószhoz keverjük a lereszelt sajtot (ha túl sűrű lenne, akkor tejjel lazítunk az állagán).
Félretesszük hűlni. Minden kenyérszeletet megkenünk a besameles-sajtos szósszal, majd egy-egy sonkát helyezünk rá és megszórjuk rukkolával, és két kenyérszeletet egybe borítunk.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és aranybarnára pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát, közben egy fém sütőlapát segítségével nyomogatjuk, hogy összeragadjon és hamarabb megsüljön.
A forró szendvicseket félbe vágva tetszőleges zöldségekkel azonnal tálaljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük