Skip to content

Csirke fajitas tortillával

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Ennek a mexikói ételnek a tortilla a körete, amely Mexikóban, az USA-ban és Közép-Amerikában egy palacsinta szerű lepényt jelent, rengeteg étel alapanyaga. A legnépszerűbb tortilla ételek például taco, burrito, quesadilla, enchilada, nachos, fajita, stb…
Az igazi fajitas grillezett marhahúst vagy csirkét jelent, zöldségekkel tortillába tekerve, amit salátával, tejföllel, reszelt sajttal kombinálnak. Egy igazi ízkavalkád. 
Nekem nagy kedvencem, volt szerencsém Mexikóban az eredetit kipróbálni és azóta többször is elkészítettem családom nagy örömére.


Hozzávalók 4 főre:


A fajitashoz:

  • 80 dkg csirkemell filé
  • 3 db kaliforniai paprika (piros, zöld és sárga)
  • 2 db lilahagyma
  • 2 db jalapeno paprika
  • kb. 1 dl olaj
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk örölt füstölt paprika
  • 1 tk örölt római kömény
  • 2 tk mexikói fűszerkeverék vagy pác
  • fél lime frissen facsart leve
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só-, bors ízlés szerint

A guacamoléhoz:

  • 1 db nagyobb, érett avokádó
  • fél lime frissen facsart leve
  • fél vöröshagyma
  • 1 csomó koriander
  • só-, bors ízlés szerint

A paradicsom salsához:

  • 4 db paradicsom
  • 2 db lilahagyma
  • 1 db chili paprika
  • fél lime frissen facsart leve
  • 1 csomó friss koriander
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • 1 csomag tortilla (kb. 8 darab)
  • fél fej jégsaláta
  • 1 pohár tejföl (150 g)
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. cheddar)



Elkészítés:

A fajitashoz a csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük és csíkokra vágjuk. Egy tálba tesszük és hozzáadjuk a fűszereket: a sót, borsot, koriandert, római köményt, mexikói fűszert és a füstölt paprikát. Körülbelül 4-5 evőkanál olajjal, a limeval és a borral meglocsoljuk és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Jól elkeverjük és 1-2 órát, vagy akár egy éjszakát pihenni hagyjuk.
Ez idő alatt elkészítjük a guacamolét: az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, a húsát tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a lime levét, a finomra aprított koriandert és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk és egy villával összetörjük.

 

A salsát is elkészítjük: az összes hozzávalót (paradicsomot, lilahagymát, chili paprikát, lime levét, koriandert, fokhagymát, sót, borsot) egy késes aprító gépbe tesszük és durvára (nem krémesre) aprítjuk. Ha nincsen ilyen gépünk, akkor nagyon apró kockákra vágjuk az alapanyagokat és hozzáadjuk a fűszereket.

 

 

A kaliforniai paprikákat egyforma csíkokra vágjuk, a hagymát durvára szeleteljük. Egy öntöttvas serpenyőben, vagy wokban felhevítünk kevés olajat és rádobjuk a húst. Magas lángon lepirítjuk, amikor kész , kiszedjük a serpenyőből. A serpenyőbe öntünk még egy kevés olajat és rádobjuk a zöldségeket. Lepirítjuk őket, de csak roppanósra, ne túl puhára, majd visszatesszük a megsütött húst is. Összeforgatjuk, ha kell még fűszerezzük sóval, borssal, esetleg kevés mexikói fűszerrel.

Tálaláskor a tortillát megkenjük a gucamoléval, szedünk rá húst és ízesítjük a salsával, adunk hozzá salátaleveleket, reszelt sajtot és ízlés szerint kevés tejfölt.

Feltekerjük és már fogyaszthatjuk is. Van, aki még babpürét is kínál hozzá, így is érdemes kipróbálni.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük