Tyúkhúsleves, ahogyan Anyukám készíti

 

A leves a legtöbb család ünnepi asztalán nem hiányzik a többfogásos menü elejéről, a hétköznapokban azonban mintha mégis el lenne hanyagolva!
A húsleves vasárnapi családi ebédek elmaradhatatlan fogása, lábadozó betegek “gyógyszere” és sok étel kiinduló alapja. Sokféle húsból készülhet, gyakori a szárnyasból készült, tyúkhúsleves is, melyhez zöldségeket adunk. A hosszú időn át, alacsony hőmérsékleten történő főzés során a húsból és a csontokból rengeteg ízanyag oldódik ki, ezek adják az étel koncentrált ízét. Általában leszűrve és zsírtalanítva szokás tálalni.

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 1,5-2 kg tyúk
  • 4 nagy db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 1 db karalábé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika (kisebb)
  • só, egész bors ízlés szerint
  • 1 cs friss petrezselyemzöld
  • levestészta (ízlés szerint, pl. eperlevél, csigatészta)

Elkészítés:

A tyúkot tetszőlegesen feldaraboljuk és hideg vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Időnként lehabozzuk. A zöldséget megpucoljuk és hasábra vágjuk, vagy akár egészben is hagyhatjuk.
Ha már nincs több habja, beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát, a hagymát, a zöldpaprikát  és a szemes borsot . Ízlés szerint sózzuk.
Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük. A főzési idő a tyúk korától függ. (3-4 óra)
Ha megpuhult, a levest leszűrjük és lehetőleg házi tésztát főzünk bele.
Tálaláskor friss petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük