Skip to content

Almás pite

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Almát szinte egész évben lehet kapni, de ilyenkor a legfrissebb és a legolcsóbb is.
Az ősz ajándéka a zamatos piros alma. Klasszikus sütemény töltelék, ami a nagymama pitéje óta megunhatatlan. Az almás sütemények minden évszakban mennyeiek, de az igazi szezonjuk mégis most van, az őszi-téli hónapokban. A sütő melege és a lakásban szálló fahéjas illat semmihez sem fogható hangulatot teremt. 

 

@szilviamalmos fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal weboldalam: sylviagasztroangyal.hu #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #almaspite #gasztronómia #gasztroblogger #egyszerurecept #sutemeny #receptvideó #recept ♬ greedy – Tate McRae

 

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 dl natúr joghurt
  • fél citrom reszelt héja és leve

A töltelékhez:

  • kb. 2 kg alma
  • kb. 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj (lehet több is ízlés szerint)

A kenéshez:

  • 1 db tojás

 

 

 

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lágy margarint és szétmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is: a tojást, citrom levét és héját, és a joghurtot. Alaposan összedolgozzuk a tésztát és fél óra-egy órára hagyjuk a hűtőben pihenni. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük a reszelt almát, hozzáadjuk a cukrokat és a fahéjat, ízlésünk szerinti mennyiséget. Körülbelül 5 percig pároljuk, majd langyosra hűtjük. A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Egy tepsit (körülbelül 26×38 cm) sütőpapírral kibélelünk és az egyik kinyújtott tésztalapot belehelyezzük. Villával megszurkáljuk és a párolt almát a tetejére öntjük. Szép egyenletesre simítjuk, majd rátesszük a második kinyújtott lapot is. A felvert tojással megkenjük a tetejét, majd ismét megszurkáljuk egy villával néhány helyen, hogy a gőz el tudjon távozni sütés közben, anélkül, hogy elrepedne a tészta. Körülbelül 45 percig sütjük 180 fokon, akkor lesz jó, ha szép aranybarna a sütemény teteje. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön, majd kockára vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük